Itt a példa – amíg Szolnok a térkövek városa, Miskolcon inkább zöldítenek

Megosztás

Miskolc szembemegy azzal a gyakorlattal, hogy minden kis négyzetméter közterületet „biztos, ami biztos” alapon letérköveznek. A borsodi megyeszékhely, ahol hamarosan feltörnek egy térköves részt, hogy a helyén ligetet hozzanak létre, példa lehet Szolnok számára is, hiszen az utóbbi tíz évben a megyénkben markánsan nőtt a mesterséges felszínborítottság, miközben a zöldfelületek száma csökkent.

Nagy Dezső, Miskolc Polgármesteri Kabinetjének klímavédelmi csoportvezetője szerint ma már a térkő kultúráját éljük, ez az egyik legkedveltebb burkolóanyag a városban. Ez azonban problémákat szül, azok a városrészek például, ahol magas a beépítettség és a burkolt felületek aránya, sokkal jobban felmelegszenek, mint a környezetük.

Miskolc Vörösmarty városrészében fognak új parkot kialakítani Vörösmarty Liget néven. Ez azért is különösen figyelemreméltó kezdeményezés, mert ehhez fel kell törniük a térkövet az egyik utcában, a helyére pedig tizenkét facsemetét ültetnek március végéig. A változtatásra a nyári melegekben elviselhetetlenségig felforrósodó placc miatt van szükség.

Ezzel szemben mi történik Jász-Nagykun-Szolnok megyében? Január elején írtunk róla, hogy a kormánypárt szerte az országban csökkenti a zöld területeket és nagy lendülettel építi be legértékesebb területeinket, holott a környezetvédők már évekkel ezelőtt felhívták a figyelmet arra, hogy ez nem egy fenntartható állapot.

Mindezt tetézi, hogy a 2010-2021-es időszakot vizsgálva öt megyében volt tapasztalható jelentős növekedés, ami a mesterséges felszínborítottságot illeti. Kitalálják, hogy ki végzett az első helyen?

A Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács (NFFT) keretstratégiájának ötödik előrehaladási jelentéséből kiderül, Jász-Nagykun-Szolnok (29%), Győr-Moson-Sopron (26%), Pest (17%), Fejér (16%) és Hajdú-Bihar (15%) végzett a „TOP 5”-ben.

A beépített területek végeláthatatlan sokasága rengeteg veszéllyel bír hosszútávon, problémát okoz az ökoszisztémának, az élőhelyeknek és a biológiai sokféleségnek is. A statisztika szerint az éllovas Jász-Nagykun-Szolnok megye településeinek rövid időn belül cselekednie kell, ezt a munkát Miskolc már elkezdte.

Kép:

Kapcsolódó cikkek